Τρίτη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Άγνοια νόμου δεν συγχωρείται

Το ξέρετε ότι δεν μπορείτε να επικαλεσθείτε σε κανένα Δικαστήριο άγνοια νόμου ;
Ακόμη κι αν ο νόμος είναι εξειδικευμένος, άγνωστος ακόμη και σε ειδικούς νομικούς, εσείς υποτίθεται ότι τον ξέρετε από τα γεννοφάσκια σας, γιατί υπάρχει η νομική αρχή “άγνοια νόμου δεν συγχωρείται” !
Ακόμη κι αν κλαίτε και οδύρεσθε ότι δεν ξέρετε ούτε βασικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, που ποτέ δεν σας τις έμαθε κανένας, ούτε βέβαια εκείνο το δημόσιο σχολείο που πλήρωνε ο φορολογούμενος πατέρας σας, πόσο μάλλον διατάξεις του ΧΨΦ κλπ ειδικού νόμου του 1950, του 1940 ή του 1860 (!), κανένας δεν σας ακούει και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις θα δεχθούν νομική πλάνη σας.
Ξέρετε ότι ρυθμίζουν την τύχη σας την προσωπική, την επαγγελματική, την κοινωνική, νόμοι του 1940, της κατοχής, του 1930, του 1910 και ακόμη παλιότεροι ;
Σας προξενεί κατάπληξη ; Μην ανησυχείτε. Υπάρχουν και νόμοι του 19ου αιώνα που ισχύουν.
Για παράδειγμα, ο βασικός νόμος για την ευθύνη από τα αυτοκίνητα είναι του 1911 !
Η Ελλάδα σαν καβούρι βαδίζει ολοταχώς οπισθοταχώς προς το 1821 (άλλωστε πολλές ελληνικές ιδιοκτησίες βασίζονται σε Οθωμανικά φιρμάνια). Και από εκεί προς το 1453. Βοήθειά μας !
Φωτεινή Κλάδη

2 σχόλια:

  1. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση?Όταν δηλαδή ένας νόμος είναι τόσο παλιός, απλά σκίβουμε το κεφάλι? Υπάρχει κάποια διαδικασία ή οτιδήποτε που μπορούμε να κάνουμε κατά τη δίκη για review του νόμου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτέ και για κανένα λόγο δεν σκύβουμε το κεφάλι σε κανένα, για κανένα λόγο, και σε τίποτε.
    Το άρθρο έχει καυστικό χαρακτήρα για την τραγικά αφόρητη πολυνομία και κακονομία του ελληνικού κράτους, που δεν έχει θεμελιώδη χαρακτηριστικά του Κράτους Δικαίου, όπως είναι ξεκαθαρισμένη νομοθεσία, σαφήνεια και ακρίβεια για το τι ακριβώς ισχύει, ώστε να ξέρει ο πολίτης τι να πράξει και τι να μη πράξει.
    Οι σωστοί επιστήμονες Νομικοί έχουν επιστημονικές μεθόδους και στρατηγικές για να υπερασπίσουν και υποστηρίξουν αποτελεσματικά τον πολίτη σε τέτοιες περιπτώσεις, κάνοντας επιστημονικό reviw του νόμου.
    Για τις αλλαγές και τις ανανεώσεις των νόμων χρειάζεται Επιστημονική Κριτική, που η Ένωση Ελλήνων Νομικών την κάνει με σημαντική επιτυχία και σημαντικά αποτελέσματα.
    Χρειάζεται όμως και η συσπείρωση και συστράτευση των πολιτών, που πρέπει να ενώνονται για να λειτουργήσουν σαν ομάδα πίεσης απέναντι στις εξουσίες της πολιτείας, που θεσπίζουν και αλλάζουν τους νόμους, ώστε οι κοινωνικά απαράδεκτοι νόμοι να μεταβάλλονται και οι κοινωνικά ορθοί να θσπίζονται.
    Πέρα από αυτά, η Ένωση Ελλήνων Νομικών, στο πλαίσιο της επιστημονικής κοινωνικής προσφοράς της, ενημερώνει τους πολίτες για βασικούς νόμους και θεμελιώδη δικαιώματά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή